Så monterar du hängrännor – 5 tips som gör jobbet enklare

För att takavvattningen ska fungera optimalt så krävs att den är monterad på rätt sätt. Här delar Plannjas expert med sig av några tips för dig som vill göra jobbet själv. 

Om du funderar på att montera hängrännor och stuprör så är du inte ensam. Det är många som gör jobbet själva. Allt som krävs att man är händig och noggrann. 
– Det finns bra montageanvisningar och ofta är folk väldigt duktiga på att göra rätt, säger Patrik Borg. Han är säljare på Plannja och något av en expert när det gäller takavvattning. Här delar han med sig av några tips som gör uppsättningen lite enklare.
1. Använd tillräckligt många rännkrokar

Hängrännan vilar på ett antal rännkrokar. De ska sitta med 60 centimeters bredd för att rännan ska få maximalt stöd. Ett vanligt misstag är att man sätter rännkrokarna för glest. Då kan man få problem när det lägger sig tung snö i hängrännan.

 

 

 

2. Tänk på fallet

Stupröret hamnar ofta mellan den sista och näst sista rännkroken. Det betyder att du måste sätta den sista kroken lite högre för att det ska bli fall även från det hållet. När du gör hål i hängrännan för omvikningskupan så sågar du hela vägen ut till kanterna. Då kan du böja hängrännan och skapa ett fall.

 3. Ta bort graderna

Det är viktigt att ta bort de skarpa kanter och grader som bildas när du sågar eller klipper i plåten. Använd baksidan av en kniv och skrapa bort kanterna. Annars kan det fastna löv, mossa och smuts som sätter igen rännan.

 

4. Gör ett stort hål

Många gör hålet för stupröret för litet. Det ska vara lika stort som diametern på stupröret. Passa på att knacka ned kanterna på hålet så att vattnet rinner ned lättare ner i stupröret. Om hålet i hängrännan är för litet fastnar det lätt löv. Hålet ska vara lika stort som stupröret.


 

5. Montera rörsvepet rätt

Om du har en renstratt längst ned på stupröret så tänk på att det måste finnas plats att skjuta upp röret när du ska rensa tratten. Det är vanligt att man monterar rörsvepet för långt ned och då kan man inte skjuta upp påskjutsröret.

Är det något annat man ska tänka på? 

– Kom ihåg att gamla hus kan luta åt fel håll så det är viktigt att kolla fallet ordentligt med vattenpasset. Och om du ska lägga ett nytt tak så är det bra att börja med takavvattningen. 


Monteringsanvisning för takavvattning

 

 

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *