plannja-det-stora-lyftet-1920

Vårt land är fullt av klassiska villor som är så vanliga att de ofta glöms bort. Men varje vanlig villa har potential att bli ett riktigt drömhus. Med enkla medel kan du ge ditt hus ett lyft. Ett nytt plåttak till exempel, lite ny färg eller varför inte en helt ny plåtfasad. Låt dig inspireras!

Inspiration för det tidlöst svenska huset

Inspiration för 50/60-talshus

Inspiration för 70-talshus

Inspiration för 80-talshus

stora lyftet - komplett splash-small

Låt oss hjälpa dig med ditt takprojekt

Läs mer om Plannja Komplett

Låt dig inspireras

Våra takprofiler är tillverkade för att skydda ditt hus mot iskalla snöoväder, ändlösa höststormar, regniga vårdagar och heta sommardagar. De är med andra ord gjorda för vårt nordiska klimat. Du kan enkelt hitta ett tak som passar perfekt till ditt hus – vi har ett stort utbud av olika profiler och mängder av snygga kulörer.

movie-hela-nordens-tak-m

Hela Nordens tak

plannja-colour-loop-sp

Kulörer som matchar

Ljuset och kulörernas samspel gör att färger uppträder olika i förhållande till varandra. Plannja Colour System skapar nya möjligheter att spela med färgskalornas likheter och kontraster.

plannja-kulorer-600x480

Kulörer

Plannjas urval av kulörer kommer från naturens egna färgskalor och knyter an till klassiska element, jord, vatten, luft och eld. Plannja Colour System integrerar färgerna naturligt, som en del i den estetiska helheten.

Läs mer om kulörer
plannja-royal-rain-hx

Beläggning

Plannjas beläggningar är väldigt viktiga. Inte bara för att de ger dig ett brett utbud av kulörer att välja mellan, utan också för att beläggningarna ger ett långt och beständigt skydd för plåten. Vi har fyra olika beläggningssystem.

Läs mer om beläggningar
plannja-pannplåt-material-s

Material

Plannjas produkter finns att tillgå i olika material. Här kan du läsa mer om de olika materialen och vad du bör tänka på i just din miljö.

Läs mer om material
sikas-trend-dark-h-crp

Takprojekt från vardagen

Möjligheterna är många när du ska välja ditt tak. Låt dig inspireras genom att ta del av andras berättelser om deras takprojekt. Hur gick tankarna och vad påverkade deras val.

plannja-bandtäckning-ann-karin-östergrenstak

Bandtäckning, ett magiskt vackert tak

Här bor Anna-Karin och hennes familj. Det tog tre månader för Östergrens tak att lägga denna fantastiska bandtäckning. Jobbet gjordes i januari, februari och mars, 2019. Taket har beläggningen GreenCoat PRO BT och kulören är mörkröd PL22.

Se filmen
Underbarar Clara, en influencer fra Sverige

Claras takbyte

Clara Lidström är skribent, författare, och fotograf samt kvinnan bakom en av Sveriges absolut största bloggar, UnderbaraClara. Nu har Clara bytt tak på sitt hem.

Läs mer
Annas sommerhus

Se avsnitt 1–4

Anna och Filip har bestämt sig för att bygga ett sommarhus. Här får vi höra hur deras tankar gick när de bestämde sig för hur det skulle se ut. Se de fyra avsnitten om deras nya hus.

Se avsnitt 1–4

Takportalen

Artiklar som inspirerar

Här hittar du allt ifrån, filmer, informativa artiklar till plåtinspiration för både privatpersoner och yrkesverksamma. Du kan tipsa oss om reportage vi borde göra! artikel@plannja.se

Vilket tak passar ditt hus?

Det har blivit allt enklare att lägga sitt eget plåttak. Är det kanske något du själv funderat på? Plannjas takexpert Anders Eriksson ger tips på vilken typ av tak som passar bäst på några av Sveriges mest vanliga husstilar.

Plåttak har fått ett rejält uppsving på senare år, och främst beror det på ett breddat utbud och att det dessutom blivit enklare att lägga själv. Takprofiler som länge varit populära norrut börjar nu ta marknad även söderut – främst vid renoveringar av äldre byggnader, men även nybyggen. Och det finns många fördelar med att välja ett plåttak till sitt hus!

Som vi nämnde tidigare så har plåttak blivit relativt lätt att lägga, det kan numera monteras utan specialverktyg och specialkunskap. Du kan måttbeställa och få ditt tak kapat exakt efter hur du behöver, och det finns varianter som klickas på plats, som ett modernt trägolv ungefär. Plåt är också ekonomiskt, det är enkelt att underhålla och har en lång hållbarhet, och i och med den förenklade monteringen är kostnaderna inte lika stora som de en gång var. Plannjas plåttak är dessutom till en tredjedel tillverkat av återvunnet stål, och när det demonteras blir taket 100 % återvinningsbart!

Om man kan tänka sig att anlita professionell hjälp, så har man ännu fler variationer att välja bland. En skicklig plåtslagare kan förvandla Plannja Planplåt till ett vackert skiv- eller bandtäckt tak – här har man t ex uppdaterat en större villa med ett klassiskt bandtäckt plåttak i mörkgrå kulör, som tillsammans med fasadens ljusare grå ton skapar en fin harmoni.

I händerna på en duktig hantverkare kan plåt skräddarsys för att skapa exakt det tak du är ute efter, som byggmaterial betraktat är plåt oändligt variationsrikt. Plåttak är dessutom väldigt vackra, och ger betraktaren ett intryck av både klassiskt och modernt på samma gång.

Det finns många olika profiler att välja bland, och det finns garanterat en eller flera takvarianter som passar just ditt hus. Men hur ska man veta vad som fungerar bäst? Anders Eriksson är senior product developer här på Plannja, och vi bad honom om tips på vilka takprofiler som passar bäst till några av våra vanligaste svenska husstilar.

 

Hej Anders, vad ser du för trender just nu?

– Det vi brukar kalla klassiska profiler, Plannja Modern, Plannja Trend och Plannja Pannplåt, är helt klart en trend och har så varit ett antal år. Jag kan också märka att det finns ett intresse för mindre format på plåtarna, som är lätta att transportera och lägga själv, till exempel Plannja Flex. Nu efterfrågas också allt mer miljövänliga produkter.

 

Vad ska man tänka på när man väljer tak?

– Jag tycker att man naturligtvis skall titta på husets stil, men inte glömma att även ta hänsyn till takets utformning, takfallslängder och taklutning. Om det är ett tak med mycket vinklar och vrår finns det takprodukter som är mindre lämpliga än andra och en del kräver minst 14 ˚ taklutning. Om du har tänkt lägga taket själv kan det också påverka ditt val av tak.

– Vill man satsa på ett klassiskt tak så passar bandtäckning väldigt bra! Bandtäckning funkar egentligen utmärkt på alla taktyper, och om det är ett komplicerat tak som ska läggas så kan bandtäckning vara det enda alternativet på grund av sin höga formbarhet.

 

Här är Anders tips på tak att välja till några av de vanligaste husstilarna på den svenska marknaden.

– Till detta funkishus tycker jag att Plannja Modern passar bra. Plannja Trend skulle också fungera men om det är långa takfallslängder som kräver skarvning är det bättre att välja Plannja Modern som är lättare att skarva.

 

– Plannja Pannplåt passar egentligen till alla husstilar. Det här huset skulle kunna vara K-märkt och då kan det vara så att Plannja Pannplåt är den enda produkt som blir godkänd av berörd myndighet.

 

– Till denna hustyp tycker jag att en traditionell takpanna Plannja Royal eller Plannja Regent passar bäst. Om det är en renovering så har det kanske legat en tegel- eller betongpanna där tidigare. Plannja Flex skulle också fungera bra.

– Till ett sekelskifteshus passar alltid som i detta fall Plannja Trend. Plannja Modern eller Plannja Pannplåt skulle också fungera bra tycker jag. 

 

Tack för det, Anders! Är du nyfiken på vad Plannja har att erbjuda dig? Läs och låt dig inspireras mer av våra produkter. 

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *