plannja-det-stora-lyftet-1920

Vårt land är fullt av klassiska villor som är så vanliga att de ofta glöms bort. Men varje vanlig villa har potential att bli ett riktigt drömhus. Med enkla medel kan du ge ditt hus ett lyft. Ett nytt plåttak till exempel, lite ny färg eller varför inte en helt ny plåtfasad. Låt dig inspireras!

Inspiration för det tidlöst svenska huset

Inspiration för 50/60-talshus

Inspiration för 70-talshus

Inspiration för 80-talshus

stora lyftet - komplett splash-small

Låt oss hjälpa dig med ditt takprojekt

Läs mer om Plannja Komplett

Låt dig inspireras

Våra takprofiler är tillverkade för att skydda ditt hus mot iskalla snöoväder, ändlösa höststormar, regniga vårdagar och heta sommardagar. De är med andra ord gjorda för vårt nordiska klimat. Du kan enkelt hitta ett tak som passar perfekt till ditt hus – vi har ett stort utbud av olika profiler och mängder av snygga kulörer.

movie-hela-nordens-tak-m

Hela Nordens tak

plannja-colour-loop-sp

Kulörer som matchar

Ljuset och kulörernas samspel gör att färger uppträder olika i förhållande till varandra. Plannja Colour System skapar nya möjligheter att spela med färgskalornas likheter och kontraster.

plannja-kulorer-600x480

Kulörer

Plannjas urval av kulörer kommer från naturens egna färgskalor och knyter an till klassiska element, jord, vatten, luft och eld. Plannja Colour System integrerar färgerna naturligt, som en del i den estetiska helheten.

Läs mer om kulörer
plannja-royal-rain-hx

Beläggning

Plannjas beläggningar är väldigt viktiga. Inte bara för att de ger dig ett brett utbud av kulörer att välja mellan, utan också för att beläggningarna ger ett långt och beständigt skydd för plåten. Vi har fyra olika beläggningssystem.

Läs mer om beläggningar
plannja-pannplåt-material-s

Material

Plannjas produkter finns att tillgå i olika material. Här kan du läsa mer om de olika materialen och vad du bör tänka på i just din miljö.

Läs mer om material
sikas-trend-dark-h-crp

Takprojekt från vardagen

Möjligheterna är många när du ska välja ditt tak. Låt dig inspireras genom att ta del av andras berättelser om deras takprojekt. Hur gick tankarna och vad påverkade deras val.

plannja-bandtäckning-ann-karin-östergrenstak

Bandtäckning, ett magiskt vackert tak

Här bor Anna-Karin och hennes familj. Det tog tre månader för Östergrens tak att lägga denna fantastiska bandtäckning. Jobbet gjordes i januari, februari och mars, 2019. Taket har beläggningen GreenCoat PRO BT och kulören är mörkröd PL22.

Se filmen
Underbarar Clara, en influencer fra Sverige

Claras takbyte

Clara Lidström är skribent, författare, och fotograf samt kvinnan bakom en av Sveriges absolut största bloggar, UnderbaraClara. Nu har Clara bytt tak på sitt hem.

Läs mer
Annas sommerhus

Se avsnitt 1–4

Anna och Filip har bestämt sig för att bygga ett sommarhus. Här får vi höra hur deras tankar gick när de bestämde sig för hur det skulle se ut. Se de fyra avsnitten om deras nya hus.

Se avsnitt 1–4

Takportalen

Artiklar som inspirerar

Här hittar du allt ifrån, filmer, informativa artiklar till plåtinspiration för både privatpersoner och yrkesverksamma. Du kan tipsa oss om reportage vi borde göra! artikel@plannja.se

Så monterar du hängrännor – 5 tips som gör jobbet enklare

För att takavvattningen ska fungera optimalt så krävs att den är monterad på rätt sätt. Här delar Plannjas expert med sig av några tips för dig som vill göra jobbet själv. 

Om du funderar på att montera hängrännor och stuprör så är du inte ensam. Det är många som gör jobbet själva. Allt som krävs att man är händig och noggrann. 
– Det finns bra montageanvisningar och ofta är folk väldigt duktiga på att göra rätt, säger Patrik Borg. Han är säljare på Plannja och något av en expert när det gäller takavvattning. Här delar han med sig av några tips som gör uppsättningen lite enklare.
1. Använd tillräckligt många rännkrokar

Hängrännan vilar på ett antal rännkrokar. De ska sitta med 60 centimeters bredd för att rännan ska få maximalt stöd. Ett vanligt misstag är att man sätter rännkrokarna för glest. Då kan man få problem när det lägger sig tung snö i hängrännan.

 

 

 

2. Tänk på fallet

Stupröret hamnar ofta mellan den sista och näst sista rännkroken. Det betyder att du måste sätta den sista kroken lite högre för att det ska bli fall även från det hållet. När du gör hål i hängrännan för omvikningskupan så sågar du hela vägen ut till kanterna. Då kan du böja hängrännan och skapa ett fall.

 3. Ta bort graderna

Det är viktigt att ta bort de skarpa kanter och grader som bildas när du sågar eller klipper i plåten. Använd baksidan av en kniv och skrapa bort kanterna. Annars kan det fastna löv, mossa och smuts som sätter igen rännan.

 

4. Gör ett stort hål

Många gör hålet för stupröret för litet. Det ska vara lika stort som diametern på stupröret. Passa på att knacka ned kanterna på hålet så att vattnet rinner ned lättare ner i stupröret. Om hålet i hängrännan är för litet fastnar det lätt löv. Hålet ska vara lika stort som stupröret.


 

5. Montera rörsvepet rätt

Om du har en renstratt längst ned på stupröret så tänk på att det måste finnas plats att skjuta upp röret när du ska rensa tratten. Det är vanligt att man monterar rörsvepet för långt ned och då kan man inte skjuta upp påskjutsröret.

Är det något annat man ska tänka på? 

– Kom ihåg att gamla hus kan luta åt fel håll så det är viktigt att kolla fallet ordentligt med vattenpasset. Och om du ska lägga ett nytt tak så är det bra att börja med takavvattningen. 


Monteringsanvisning för takavvattning

 

 

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *