plannja-det-stora-lyftet-1920

Vårt land är fullt av klassiska villor som är så vanliga att de ofta glöms bort. Men varje vanlig villa har potential att bli ett riktigt drömhus. Med enkla medel kan du ge ditt hus ett lyft. Ett nytt plåttak till exempel, lite ny färg eller varför inte en helt ny plåtfasad. Låt dig inspireras!

Inspiration för det tidlöst svenska huset

Inspiration för 50/60-talshus

Inspiration för 70-talshus

Inspiration för 80-talshus

stora lyftet - komplett splash-small

Låt oss hjälpa dig med ditt takprojekt

Läs mer om Plannja Komplett

Låt dig inspireras

Våra takprofiler är tillverkade för att skydda ditt hus mot iskalla snöoväder, ändlösa höststormar, regniga vårdagar och heta sommardagar. De är med andra ord gjorda för vårt nordiska klimat. Du kan enkelt hitta ett tak som passar perfekt till ditt hus – vi har ett stort utbud av olika profiler och mängder av snygga kulörer.

movie-hela-nordens-tak-m

Hela Nordens tak

plannja-colour-loop-sp

Kulörer som matchar

Ljuset och kulörernas samspel gör att färger uppträder olika i förhållande till varandra. Plannja Colour System skapar nya möjligheter att spela med färgskalornas likheter och kontraster.

plannja-kulorer-600x480

Kulörer

Plannjas urval av kulörer kommer från naturens egna färgskalor och knyter an till klassiska element, jord, vatten, luft och eld. Plannja Colour System integrerar färgerna naturligt, som en del i den estetiska helheten.

Läs mer om kulörer
plannja-royal-rain-hx

Beläggning

Plannjas beläggningar är väldigt viktiga. Inte bara för att de ger dig ett brett utbud av kulörer att välja mellan, utan också för att beläggningarna ger ett långt och beständigt skydd för plåten. Vi har fyra olika beläggningssystem.

Läs mer om beläggningar
plannja-pannplåt-material-s

Material

Plannjas produkter finns att tillgå i olika material. Här kan du läsa mer om de olika materialen och vad du bör tänka på i just din miljö.

Läs mer om material
sikas-trend-dark-h-crp

Takprojekt från vardagen

Möjligheterna är många när du ska välja ditt tak. Låt dig inspireras genom att ta del av andras berättelser om deras takprojekt. Hur gick tankarna och vad påverkade deras val.

plannja-bandtäckning-ann-karin-östergrenstak

Bandtäckning, ett magiskt vackert tak

Här bor Anna-Karin och hennes familj. Det tog tre månader för Östergrens tak att lägga denna fantastiska bandtäckning. Jobbet gjordes i januari, februari och mars, 2019. Taket har beläggningen GreenCoat PRO BT och kulören är mörkröd PL22.

Se filmen
Underbarar Clara, en influencer fra Sverige

Claras takbyte

Clara Lidström är skribent, författare, och fotograf samt kvinnan bakom en av Sveriges absolut största bloggar, UnderbaraClara. Nu har Clara bytt tak på sitt hem.

Läs mer
Annas sommerhus

Se avsnitt 1–4

Anna och Filip har bestämt sig för att bygga ett sommarhus. Här får vi höra hur deras tankar gick när de bestämde sig för hur det skulle se ut. Se de fyra avsnitten om deras nya hus.

Se avsnitt 1–4

Takportalen

Artiklar som inspirerar

Här hittar du allt ifrån, filmer, informativa artiklar till plåtinspiration för både privatpersoner och yrkesverksamma. Du kan tipsa oss om reportage vi borde göra! artikel@plannja.se

Så här skottar du taket på ett säkert sätt

 

 

När snön ligger vit och vacker på marken kan det löna sig att lyfta blicken mot taket. Stora mängder snö kan nämligen innebära stora påfrestningar på husets takonstruktion. Så här skottar du taket på ett säkert sätt.

Mycket snö på marken betyder ofta mycket snö på taket. Då gäller det att vara uppmärksam. För dels kan belastningen av snö bli så stor att taket tar skada, dels kan vatten tränga in vid avloppsluftare, takkupor och andra installationer. Dessutom är risken för ras överhängande.

Magnus Jodérus arbetar på Plannja. Han har märkt att intresset för snörasskydd ökat de senaste åren, alltså ett räcke längst ner på taket som fångar upp snön innan den rasar ner.

– Det finns en större medvetenhet hos villaägare om att takskydd är viktigt. Snörasskydd är jättebra för att de förhindrar okontrollerade ras. Men man får inte glömma att man fortfarande måste skotta sitt tak.

En viktig sak att komma ihåg när det gäller snörasskydd är att inte bara montera det över entrédörren.

– Det är lätt att sätta det där man inte vill ha snö i skallen. Men det blir extrema krafter som pressar på snörasskyddet även från omgivande snö. Så montera ett snörasskydd över hela takbredden när du ändå håller på annars är risken att skyddet inte håller.

Om man ger sig upp på taket för att skotta själv finns det några saker som är bra att tänka på. Faran är annars att man utsätter både sig själv och sitt tak för onödiga risker.

– Ett vanligt fel är att man skottar hela vägen ner till takbeläggningen. Men då är det lätt att man skadar taket. Det bästa är att lämna en decimeter snö som skydd.

Det är dessuom bra att använda ’osthyvelsprincipen’ när man skottar.

– Många skottar allt på ett enda ställe innan de byter position. Men då kan taket snedbelastas. Det är mycket bättre att skotta av ett lager i sänder på hela taket. Använd osthyvelsprincipen, alltså.

Takskydd handlar även om den personliga säkerheten. Man bör ha något att säkra sig i när man ger sig upp på taket för att skotta.

– Ett nockräcke eller en takstege som man kan fästa fallskyddet i fungerar bra.

Det är många faktorer som spelar in när det gäller att avgöra om snön är farlig eller inte för ditt tak. Hur det blåser, hur huset står i förhållande till andra hus, om snön är varm eller kall. Allt påverkar, så det är bra att vara uppmärksam.

– Om man är osäker rekommenderar jag att man pratar med en expert, våra återförsäljare till exempel, säger Magnus Jodérus.


Fem saker att tänka på:

  • Använd osthyvelsprincipen när du skottar
  • Lämna en decimeter snö för att skydda taket
  • Montera snörasskydd
  • Använd skyddssele 
  • Snacka med en expert om du är osäker
@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *