plannja-det-stora-lyftet-1920

Vårt land är fullt av klassiska villor som är så vanliga att de ofta glöms bort. Men varje vanlig villa har potential att bli ett riktigt drömhus. Med enkla medel kan du ge ditt hus ett lyft. Ett nytt plåttak till exempel, lite ny färg eller varför inte en helt ny plåtfasad. Låt dig inspireras!

Inspiration för det tidlöst svenska huset

Inspiration för 50/60-talshus

Inspiration för 70-talshus

Inspiration för 80-talshus

stora lyftet - komplett splash-small

Låt oss hjälpa dig med ditt takprojekt

Läs mer om Plannja Komplett

Låt dig inspireras

Våra takprofiler är tillverkade för att skydda ditt hus mot iskalla snöoväder, ändlösa höststormar, regniga vårdagar och heta sommardagar. De är med andra ord gjorda för vårt nordiska klimat. Du kan enkelt hitta ett tak som passar perfekt till ditt hus – vi har ett stort utbud av olika profiler och mängder av snygga kulörer.

movie-hela-nordens-tak-m

Hela Nordens tak

plannja-colour-loop-sp

Kulörer som matchar

Ljuset och kulörernas samspel gör att färger uppträder olika i förhållande till varandra. Plannja Colour System skapar nya möjligheter att spela med färgskalornas likheter och kontraster.

plannja-kulorer-600x480

Kulörer

Plannjas urval av kulörer kommer från naturens egna färgskalor och knyter an till klassiska element, jord, vatten, luft och eld. Plannja Colour System integrerar färgerna naturligt, som en del i den estetiska helheten.

Läs mer om kulörer
plannja-royal-rain-hx

Beläggning

Plannjas beläggningar är väldigt viktiga. Inte bara för att de ger dig ett brett utbud av kulörer att välja mellan, utan också för att beläggningarna ger ett långt och beständigt skydd för plåten. Vi har fyra olika beläggningssystem.

Läs mer om beläggningar
plannja-pannplåt-material-s

Material

Plannjas produkter finns att tillgå i olika material. Här kan du läsa mer om de olika materialen och vad du bör tänka på i just din miljö.

Läs mer om material
sikas-trend-dark-h-crp

Takprojekt från vardagen

Möjligheterna är många när du ska välja ditt tak. Låt dig inspireras genom att ta del av andras berättelser om deras takprojekt. Hur gick tankarna och vad påverkade deras val.

plannja-bandtäckning-ann-karin-östergrenstak

Bandtäckning, ett magiskt vackert tak

Här bor Anna-Karin och hennes familj. Det tog tre månader för Östergrens tak att lägga denna fantastiska bandtäckning. Jobbet gjordes i januari, februari och mars, 2019. Taket har beläggningen GreenCoat PRO BT och kulören är mörkröd PL22.

Se filmen
Underbarar Clara, en influencer fra Sverige

Claras takbyte

Clara Lidström är skribent, författare, och fotograf samt kvinnan bakom en av Sveriges absolut största bloggar, UnderbaraClara. Nu har Clara bytt tak på sitt hem.

Läs mer
Annas sommerhus

Se avsnitt 1–4

Anna och Filip har bestämt sig för att bygga ett sommarhus. Här får vi höra hur deras tankar gick när de bestämde sig för hur det skulle se ut. Se de fyra avsnitten om deras nya hus.

Se avsnitt 1–4

Takportalen

Artiklar som inspirerar

Här hittar du allt ifrån, filmer, informativa artiklar till plåtinspiration för både privatpersoner och yrkesverksamma. Du kan tipsa oss om reportage vi borde göra! artikel@plannja.se

När ska man byta tak?

Det finns två korta svar på frågan, när man ska byta tak? Ena svaret är när taket behöver lagas. Det andra svaret är när man vill förnya huset.

Alla tak har som regel lång livslängd. Det beror på material och hur väl taket underhållts. Det är inte ovanligt att den tekniska livslängden sträcker sig upp emot 50 år när man underhåller taket väl. Det vill säga, när det hålls rent från mossa och smuts som binder fukt. Somliga vill vänta med att byta tak så länge som möjligt. Kan man verkligen vänta med takrenovering tills det börjar läcka? Redaktionen på Let’s Tak frågar en av Plannjas takexperter Patrik Borg.– Ett tak som läcker, kan ha läckt under lång tid och skadat den bärande konstruktionen. Då kan takbytet stå husägaren väldigt dyrt. Vill man vänta så lång tid som möjligt med att byta tak bör man inspektera taket regelbundet från vinden, poängterar Patrik.

En annan sak man bör tänka på är att takets skyddande underlagspapp brukar åldras snabbare än ytskiktet, alltså plåten eller pannorna. En fnasig papp inunder ger inget skydd mot väta om en panna hamnat snett i hårt väder och läcker in. Lyft därför på pannorna på ett par olika platser och inspektera pappen undertill. Det var ytterligare ett tips från Patrik.

– Egentligen bör husägare besiktiga sitt tak både utifrån och från vinden lika ofta som man servar eller besiktigar sin bil. Då har man kontroll på den del av fastigheten som har till uppgift att skydda huset från skador.

Men tak är inte bara funktionellt skydd. Det är ibland den mest framträdande delen på huset, särskilt när taket är kraftigt sluttande. Den estiska livslängden är inte lika lång som den tekniska. Vill du ge hela huset ett lyft, kan du börja med att lyfta blicken mot taket och planera ett byte av det. Ett takinköp är en rätt liten del av husets totala värde, givet att huset ligger i en attraktiv region. Vill man exempelvis framhäva huset äldre karaktär finns det plåttak från Plannja i ärggrön kulör. Det är inte ovanligt att ett nylagt tak väsentligt höjer bostadens värde förutom att det ger ditt hus ett nytt och uppdaterat utseende. Så varför vänta med att lägga nytt tak?

Översta bilden: Ett nylagt plåttak i ärggrön kulör som förstärker en nationalromantisk karaktär på huset. Takprofilen heter Plannja Modern i kulör PL 33.

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *