plannja-det-stora-lyftet-1920

Vårt land är fullt av klassiska villor som är så vanliga att de ofta glöms bort. Men varje vanlig villa har potential att bli ett riktigt drömhus. Med enkla medel kan du ge ditt hus ett lyft. Ett nytt plåttak till exempel, lite ny färg eller varför inte en helt ny plåtfasad. Låt dig inspireras!

Inspiration för det tidlöst svenska huset

Inspiration för 50/60-talshus

Inspiration för 70-talshus

Inspiration för 80-talshus

stora lyftet - komplett splash-small

Låt oss hjälpa dig med ditt takprojekt

Läs mer om Plannja Komplett

Låt dig inspireras

Våra takprofiler är tillverkade för att skydda ditt hus mot iskalla snöoväder, ändlösa höststormar, regniga vårdagar och heta sommardagar. De är med andra ord gjorda för vårt nordiska klimat. Du kan enkelt hitta ett tak som passar perfekt till ditt hus – vi har ett stort utbud av olika profiler och mängder av snygga kulörer.

movie-hela-nordens-tak-m

Hela Nordens tak

plannja-colour-loop-sp

Kulörer som matchar

Ljuset och kulörernas samspel gör att färger uppträder olika i förhållande till varandra. Plannja Colour System skapar nya möjligheter att spela med färgskalornas likheter och kontraster.

plannja-kulorer-600x480

Kulörer

Plannjas urval av kulörer kommer från naturens egna färgskalor och knyter an till klassiska element, jord, vatten, luft och eld. Plannja Colour System integrerar färgerna naturligt, som en del i den estetiska helheten.

Läs mer om kulörer
plannja-royal-rain-hx

Beläggning

Plannjas beläggningar är väldigt viktiga. Inte bara för att de ger dig ett brett utbud av kulörer att välja mellan, utan också för att beläggningarna ger ett långt och beständigt skydd för plåten. Vi har fyra olika beläggningssystem.

Läs mer om beläggningar
plannja-pannplåt-material-s

Material

Plannjas produkter finns att tillgå i olika material. Här kan du läsa mer om de olika materialen och vad du bör tänka på i just din miljö.

Läs mer om material
sikas-trend-dark-h-crp

Takprojekt från vardagen

Möjligheterna är många när du ska välja ditt tak. Låt dig inspireras genom att ta del av andras berättelser om deras takprojekt. Hur gick tankarna och vad påverkade deras val.

plannja-bandtäckning-ann-karin-östergrenstak

Bandtäckning, ett magiskt vackert tak

Här bor Anna-Karin och hennes familj. Det tog tre månader för Östergrens tak att lägga denna fantastiska bandtäckning. Jobbet gjordes i januari, februari och mars, 2019. Taket har beläggningen GreenCoat PRO BT och kulören är mörkröd PL22.

Se filmen
Underbarar Clara, en influencer fra Sverige

Claras takbyte

Clara Lidström är skribent, författare, och fotograf samt kvinnan bakom en av Sveriges absolut största bloggar, UnderbaraClara. Nu har Clara bytt tak på sitt hem.

Läs mer
Annas sommerhus

Se avsnitt 1–4

Anna och Filip har bestämt sig för att bygga ett sommarhus. Här får vi höra hur deras tankar gick när de bestämde sig för hur det skulle se ut. Se de fyra avsnitten om deras nya hus.

Se avsnitt 1–4

Takportalen

Artiklar som inspirerar

Här hittar du allt ifrån, filmer, informativa artiklar till plåtinspiration för både privatpersoner och yrkesverksamma. Du kan tipsa oss om reportage vi borde göra! artikel@plannja.se

Gröna Tak del 3: Odla på tak

Gröna tak har massor av fördelar. De minskar luftföroreningar och buller, de gynnar stadens djur- och växtliv, taken kan producera energi genom solpaneler och fastigheter med gröna tak har bättre inomhusklimat. Med växter på taken minskar också risken för översvämningar vid häftiga skyfall. I den tredje och avslutande artikelserien om Gröna tak besöker Plannja tak där det växer, utan att det knakar.

Augustenborgs botaniska takträdgård

Men botanisk trädgård på tak – det går väl ändå inte? Jodå. Världens första i sitt slag ligger i Augustenborg, en Malmöstadsdel från 1940-talet med särskilt fokus på hållbarhet. Augustenborgs Botaniska Takträdgård invigdes 2001 och rymmer sammanlagt 24 000 kvm, så det finns bra med utrymme för gröna idéer. Studiebesöken avlöser varandra och hit kommer forskare och stadsbyggare från hela världen för att samla uppslag och exempel för framtiden.

Den botaniska trädgården ligger ovanpå en kommunal teknikfastighet och precis som i andra botaniska trädgårdar finns här gott om undervisande skyltar som berättar om växtnamn på svenska och latin. Ofta är det tåliga växter som gräslök och trift, olika mossor och nävor. Men här finns också en annan typ av skyltar som lite närmare beskriver vad trädgården går ut på. Det kan exempelvis stå ”Tak B2 – olika dräneringsskikt. Vegetationsskikt: mossa och sedum 3 cm. Dränering: Grodan RM 2 cm. Vikt vattenmättad: 50 kg/m2”. Detta är i själva verket en av världens största demonstrationsanläggningar för gröna tak.

På drygt tjugo demonstrationsytor visas olika produktlösningar och exempel på stadsodling och urban biodiversitet. I projektet ingår även Scandinavian Green Roof Institute (SGRI), ett kompetenscenter för gröna tak och väggar som tar emot studiebesök, deltar i forskning och utvecklingsprojekt samt är konsulter inom branschens marknadsutveckling. SGRI ägs av medlemmarna i Scandinavian Green Roof Association.

De gröna taken tycks genomgå en boom och de syns allt oftare; på flerfamiljshus, förskolor, sportanläggningar och privata villor. I storstäder som Basel, Paris, London, Tokyo har man insett vikten av att kompensera för bortbyggda grönytor. I Sverige är det Malmö som har tagit täten och där bedrivs spännande forskning.
På den svenska marknaden har länge prefabricerade sedumtak med lågväxande och tåliga fetbladsväxter dominerat. De väger ungefär som betongpannor och är därför lätta att lägga på utan extra förstärkning. Inget fel på dem men det finns ju så mycket mer att plantera på tak.

I den botaniska takträdgården kan man bland mycket annat studera exempel som örtutställningen, ängstaket, anuella ytor och en köksträdgård med odlingslådor för grönsaker och blommor. Anläggningen och visningsträdgårdarna utvecklas ständigt för att möta behoven av ny forskning som dyker upp.

Spännande experiment görs också med integrerade solceller i gröna taksystem. Solceller som producerar el har nämligen visat sig fungerar bättre i svala miljöer och gröna tak hjälper till att sänka den omgivande temperaturen. Visst hör solenergi framtiden till – och på Plannja är framtiden redan här. Välj bland våra olika solenergi-paket. Solpanelerna kan monteras på alla sorters tak och ytor, och ett solel-system kan enkelt kopplas till elnätet. Den producerade elen används i huvudsak i fastigheten och överskottselen matas ut på elnätet. För varje kWh som lämnat huset har man rätt till ett skattevdrag på 60 öre/kWh samt att man kan sälja överskottselen till sitt elbolag. Läs mer om solenergi här på plannja.se

Augustenborgs Botaniska Takträdgård
Ystadsvägen 56, Malmö
Telefon 040-94 85 20

greenroof.se/augustenborgs-botaniska-taktradgard/

Se även Youtube-filmen från de botaniska taken i Augustenborg


Nordens största takjordbruk, Köpenhamn

En före detta bilhall, ett fitness center, en spiraltrappa… Vägen till ÖsterGro, Nordens största takjordbruk, är ganska otippad. Men väl uppe på taket hittar man en makalös köksträdgård med både grönsaker och blommor, komposthög och växthus. Höns pickar fridfullt bland odlingarna av zucchini, blåklint och ringblommor. Det är svårt att tro att man är mitt i stan.

Bakom projektet står två landskapsarkitekter och en trädgårdsstudent. Hit har de lyckats få upp 110 ton jord. Tur att taket har extra bra bäring, för det har tillhört en bilhall är byggt för tungviktare som bilar och jordmassor. Odlingen på 600 kvadrat sköts av en förening och odlande medlemmar har del i skörden. Men allmänheten är också välkommen. Mellan april och oktober förvandlas takets växthus till en populär restaurang och i olika workshops och kurser kan man lära sig om ekologisk odling och hur man slungar honung. Sedan starten 2014 har takfarmen på Österbro i norra Köpenhamn snabbt blivit ett välbesökt andningshål och en grön plattform.

Östergro, Æbeløgade 4 (på taket) Köpenhamn
Telefon (+45) 20 88 38 98
oestergro.dk

 

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *