plannja-det-stora-lyftet-1920

Vårt land är fullt av klassiska villor som är så vanliga att de ofta glöms bort. Men varje vanlig villa har potential att bli ett riktigt drömhus. Med enkla medel kan du ge ditt hus ett lyft. Ett nytt plåttak till exempel, lite ny färg eller varför inte en helt ny plåtfasad. Låt dig inspireras!

Inspiration för det tidlöst svenska huset

Inspiration för 50/60-talshus

Inspiration för 70-talshus

Inspiration för 80-talshus

stora lyftet - komplett splash-small

Låt oss hjälpa dig med ditt takprojekt

Läs mer om Plannja Komplett

Låt dig inspireras

Våra takprofiler är tillverkade för att skydda ditt hus mot iskalla snöoväder, ändlösa höststormar, regniga vårdagar och heta sommardagar. De är med andra ord gjorda för vårt nordiska klimat. Du kan enkelt hitta ett tak som passar perfekt till ditt hus – vi har ett stort utbud av olika profiler och mängder av snygga kulörer.

movie-hela-nordens-tak-m

Hela Nordens tak

plannja-colour-loop-sp

Kulörer som matchar

Ljuset och kulörernas samspel gör att färger uppträder olika i förhållande till varandra. Plannja Colour System skapar nya möjligheter att spela med färgskalornas likheter och kontraster.

plannja-kulorer-600x480

Kulörer

Plannjas urval av kulörer kommer från naturens egna färgskalor och knyter an till klassiska element, jord, vatten, luft och eld. Plannja Colour System integrerar färgerna naturligt, som en del i den estetiska helheten.

Läs mer om kulörer
plannja-royal-rain-hx

Beläggning

Plannjas beläggningar är väldigt viktiga. Inte bara för att de ger dig ett brett utbud av kulörer att välja mellan, utan också för att beläggningarna ger ett långt och beständigt skydd för plåten. Vi har fyra olika beläggningssystem.

Läs mer om beläggningar
plannja-pannplåt-material-s

Material

Plannjas produkter finns att tillgå i olika material. Här kan du läsa mer om de olika materialen och vad du bör tänka på i just din miljö.

Läs mer om material
sikas-trend-dark-h-crp

Takprojekt från vardagen

Möjligheterna är många när du ska välja ditt tak. Låt dig inspireras genom att ta del av andras berättelser om deras takprojekt. Hur gick tankarna och vad påverkade deras val.

plannja-bandtäckning-ann-karin-östergrenstak

Bandtäckning, ett magiskt vackert tak

Här bor Anna-Karin och hennes familj. Det tog tre månader för Östergrens tak att lägga denna fantastiska bandtäckning. Jobbet gjordes i januari, februari och mars, 2019. Taket har beläggningen GreenCoat PRO BT och kulören är mörkröd PL22.

Se filmen
Underbarar Clara, en influencer fra Sverige

Claras takbyte

Clara Lidström är skribent, författare, och fotograf samt kvinnan bakom en av Sveriges absolut största bloggar, UnderbaraClara. Nu har Clara bytt tak på sitt hem.

Läs mer
Annas sommerhus

Se avsnitt 1–4

Anna och Filip har bestämt sig för att bygga ett sommarhus. Här får vi höra hur deras tankar gick när de bestämde sig för hur det skulle se ut. Se de fyra avsnitten om deras nya hus.

Se avsnitt 1–4

Takportalen

Artiklar som inspirerar

Här hittar du allt ifrån, filmer, informativa artiklar till plåtinspiration för både privatpersoner och yrkesverksamma. Du kan tipsa oss om reportage vi borde göra! artikel@plannja.se

Gröna Tak del 2: Nya kommersiella möjligheter

Grönt på höga höjder hittar man i Hyllie, söder om Malmö. Uppe på taket till köpcentret Emporia döljer sig en av världens största takparker. När Wingårdh Arkitektkontor ritade Skandinaviens största köpcentrum skapades samtidigt en park, lika stor som fyra fotbollsplaner. Trots sina nästan 27 000 m² är den inte synlig för människorna som passerar ute på gatan. Den ligger högt ovan gatunivån, tjugo meter ovan mark.


Emporia köpcenters grönskande tak

Här kan shoppingtrötta njuta av den milsvida utsikten över Öresund och Bron, äta medhavd lunch på stora trädäck och barn kan springa av sig på gräsmattorna. Det arrangeras olika evenemang och vintertid finns här en isbana. Här dansas zumba och görs bilutställningar. Till och med hästhoppning har arrangerats på taket! Men Emporias takpark är också tänkt som grön samlingspunkt för de som bor och lever i området. Den kan även nås direkt från gatan och man behöver alltså inte passera 200 butiker för att ta sig dit.

Parken invigdes 2012 och är ett spännande exempel på hur gröna tak kan lyfta stadsmiljöer till nya höjder. Ekologi och miljöpåverkan har varit viktiga ledord och här har gröna tak mycket att tillföra. Genom att plantera växter på taket fördröjs regnvattnets väg till avloppen. Trycket på avloppssystemen minskar och därmed risken för översvämningar, ett annars växande problem i städer med mycket hårdgjorda ytor. Växterna hjälper till att binda luftföroreningar, minskar buller och mildrar stadsklimatet. Ett hus med grönt tak är dessutom bättre isolerat, mot både hetta och köld. 

Takparken på Emporia har många fiffiga lösningar där exempelvis ventilationsutrustning och annan teknik göms i artificiella kullar av cellplast som även fungerar som vindskydd. Taket är böljande och rymmer sammanlagt 30 000 växter. Landskapsgruppen har stått för gestaltning och växtval och där har det utsatta läget ställt stora krav.

Jordlagret på ett tak kan inte vara så tjockt eftersom det skulle bli för tungt. Det ofta tunna jordlagret och takhöjden gör växtmiljön extrem. Jorden torkar ut snabbt och utsätts för mycket sol och vind. Valet föll därför på tåliga fetbladsväxter som sedum och tork- och vindtåliga perenner och ängsväxter. Men trots de tuffa villkoren har även sju småväxande träd kunnat planteras.

Hållbarhetskonsulten Louise Lundberg var den som ansvarade för allt det gröna när Emporias tak anlades. Här är hennes råd till den som vill bygga en takträdgård:

Se till att taket tål mycket vikt och att det har ett fungerande avrinningssystem så att vattnet har någonstans att ta vägen.

Checka så att taket är vattentätt.

Säkerställ att jorden du väljer är genomsläpplig så att vatten kan rinna igenom. Undvik alltså lerjord.
 
Skippa växter med tuffa rötter så att taket inte tar skada.
Och glöm inte en effektiv takavvattning, nog så viktigt för den som har trädgård på taket. Här har Plannja ett komplett system av hängrännor, stuprör och tillbehör, ventilationskåpor och andra innovativa säkerhetstillbehör. Allt i enhetlig design och samma kulörprogram som takprofilerna (undantaget taksäkerhetsprodukterna). Läs mer kompletta tak på plannja.se

Emporias takpark
Hyllie Boulevard 19, Malmö
Telefon 040-36 36 00

landskapsgruppen.se/projekt/takpark-emporia/
 


At six – stjärnkrogen på taket

 

Även himlen över Brunkebergs torg i centrala Stockholm kommer snart närmare. Här håller byggentreprenören Petter Stordalen på att bygga livsstilshotellet At Six – med en två våningar stor takrestaurang, bar och terrass under öppen himmel.

Hotellet byggs med plats för 343 hotellrum, varav tre nybyggda penthousevåningar och Nordens ledande takkrog med stjärnkocken Frida Ronge som kökschef. Här ska man kunna äta middag eller ta sig en drink med utsikt över takåsarna. Satsningen är del i ett mycket större initiativ: Urban Escape Stockholm som växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. I projektet ingår 5 fastigheter, 4 gator och 2 torg med kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.

Takrestaurangens gastronomiska vision är skandinavisk matkultur, fast med en touch av Japan, som blivit Frida Ronges signum. Snart dags alltså att höja blicken och ta hissen upp till detta spännande tak-etablissemang i Stockholms absoluta epicentrum. Planerad invigning mars 2017.

At Six, Brunkebergstorg 6, Stockholm.
hotelatsix.com

 

 

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *