Så här skottar du taket på ett säkert sätt

 

 

När snön ligger vit och vacker på marken kan det löna sig att lyfta blicken mot taket. Stora mängder snö kan nämligen innebära stora påfrestningar på husets takonstruktion. Så här skottar du taket på ett säkert sätt.

Mycket snö på marken betyder ofta mycket snö på taket. Då gäller det att vara uppmärksam. För dels kan belastningen av snö bli så stor att taket tar skada, dels kan vatten tränga in vid avloppsluftare, takkupor och andra installationer. Dessutom är risken för ras överhängande.

Magnus Jodérus arbetar på Plannja. Han har märkt att intresset för snörasskydd ökat de senaste åren, alltså ett räcke längst ner på taket som fångar upp snön innan den rasar ner.

– Det finns en större medvetenhet hos villaägare om att takskydd är viktigt. Snörasskydd är jättebra för att de förhindrar okontrollerade ras. Men man får inte glömma att man fortfarande måste skotta sitt tak.

En viktig sak att komma ihåg när det gäller snörasskydd är att inte bara montera det över entrédörren.

– Det är lätt att sätta det där man inte vill ha snö i skallen. Men det blir extrema krafter som pressar på snörasskyddet även från omgivande snö. Så montera ett snörasskydd över hela takbredden när du ändå håller på annars är risken att skyddet inte håller.

Om man ger sig upp på taket för att skotta själv finns det några saker som är bra att tänka på. Faran är annars att man utsätter både sig själv och sitt tak för onödiga risker.

– Ett vanligt fel är att man skottar hela vägen ner till takbeläggningen. Men då är det lätt att man skadar taket. Det bästa är att lämna en decimeter snö som skydd.

Det är dessuom bra att använda ’osthyvelsprincipen’ när man skottar.

– Många skottar allt på ett enda ställe innan de byter position. Men då kan taket snedbelastas. Det är mycket bättre att skotta av ett lager i sänder på hela taket. Använd osthyvelsprincipen, alltså.

Takskydd handlar även om den personliga säkerheten. Man bör ha något att säkra sig i när man ger sig upp på taket för att skotta.

– Ett nockräcke eller en takstege som man kan fästa fallskyddet i fungerar bra.

Det är många faktorer som spelar in när det gäller att avgöra om snön är farlig eller inte för ditt tak. Hur det blåser, hur huset står i förhållande till andra hus, om snön är varm eller kall. Allt påverkar, så det är bra att vara uppmärksam.

– Om man är osäker rekommenderar jag att man pratar med en expert, våra återförsäljare till exempel, säger Magnus Jodérus.


Fem saker att tänka på:

  • Använd osthyvelsprincipen när du skottar
  • Lämna en decimeter snö för att skydda taket
  • Montera snörasskydd
  • Använd skyddssele 
  • Snacka med en expert om du är osäker
@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *