När ska man byta tak?

Det finns två korta svar på frågan, när man ska byta tak? Ena svaret är när taket behöver lagas. Det andra svaret är när man vill förnya huset.

Alla tak har som regel lång livslängd. Det beror på material och hur väl taket underhållts. Det är inte ovanligt att den tekniska livslängden sträcker sig upp emot 50 år när man underhåller taket väl. Det vill säga, när det hålls rent från mossa och smuts som binder fukt. Somliga vill vänta med att byta tak så länge som möjligt. Kan man verkligen vänta med takrenovering tills det börjar läcka? Redaktionen på Let’s Tak frågar en av Plannjas takexperter Patrik Borg.– Ett tak som läcker, kan ha läckt under lång tid och skadat den bärande konstruktionen. Då kan takbytet stå husägaren väldigt dyrt. Vill man vänta så lång tid som möjligt med att byta tak bör man inspektera taket regelbundet från vinden, poängterar Patrik.

En annan sak man bör tänka på är att takets skyddande underlagspapp brukar åldras snabbare än ytskiktet, alltså plåten eller pannorna. En fnasig papp inunder ger inget skydd mot väta om en panna hamnat snett i hårt väder och läcker in. Lyft därför på pannorna på ett par olika platser och inspektera pappen undertill. Det var ytterligare ett tips från Patrik.

– Egentligen bör husägare besiktiga sitt tak både utifrån och från vinden lika ofta som man servar eller besiktigar sin bil. Då har man kontroll på den del av fastigheten som har till uppgift att skydda huset från skador.

Men tak är inte bara funktionellt skydd. Det är ibland den mest framträdande delen på huset, särskilt när taket är kraftigt sluttande. Den estiska livslängden är inte lika lång som den tekniska. Vill du ge hela huset ett lyft, kan du börja med att lyfta blicken mot taket och planera ett byte av det. Ett takinköp är en rätt liten del av husets totala värde, givet att huset ligger i en attraktiv region. Vill man exempelvis framhäva huset äldre karaktär finns det plåttak från Plannja i ärggrön kulör. Det är inte ovanligt att ett nylagt tak väsentligt höjer bostadens värde förutom att det ger ditt hus ett nytt och uppdaterat utseende. Så varför vänta med att lägga nytt tak?

Översta bilden: Ett nylagt plåttak i ärggrön kulör som förstärker en nationalromantisk karaktär på huset. Takprofilen heter Plannja Modern i kulör PL 33.

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *