Varför plåt?

Varför plåt?

Plåt är inte bara ett stryktåligt material med lång livslängd. Det är dessutom ett av få material som kan återvinnas hur många gånger som helst utan att det förlorar sina positiva egenskaper. Plåt är alltså en stor tillgång i ett hållbart samhällsbyggande.


Ett naturligt val

På Plannja använder vi förzinkad stålplåt i majoriteten av våra produkter för att de ska stå pall i tuffa miljöer. Genom färgbeläggningen får de ett extra skydd. Merparten av Plannjas stålprodukter är tillverkade av premiummaterialet GreenCoat®, Nordiskt färgbelagt kvalitetsstål. De flesta GreenCoat®-produkter har en ytbeläggning som baseras på Bio-based Technology (BT), där stora delar av lösningsmedlet i färgen har ersatts med alternativ från växtbaserade oljor. Dessa fördelar innebär minskad miljöpåverkan och möjliggör en grönare livsstil.


Profiler och kulörer för alla

Plåt är ett flexibelt material som är lätt att forma. Det märker du på vårt stora utbud av snygga takprofiler. Alla finns i mängder av inspirerande kulörer hämtade från naturens egna färgskalor. Det är enkelt att hitta ett tak som passar både dig, ditt hus och dina omgivningar. 


Håller i längden

Stålplåt är ett fantastiskt tak- och fasadmaterial. Det har i hundratals år använts för att skydda allt från kyrkor till ladugårdar från vädrets makter. I många av våra städer kan man än idag hitta hus med plåttak som lades i slutet på 1800-talet. Att taken ligger än i dag är ingen slump. Ett byggnadsmaterial med längre livslängd får man leta efter.


Idealiskt material

För många är den stora vinsten med våra plåtprodukter att de är tämligen underhållsfria. Det krävs en minimal insats för att taket ska skydda huset år efter år. Ytterligare en fördel är att plåten är oorganiskt och inte kan binda fukt, bra när du vill minska risken för till exempel fuktskador och svampangrepp. Plåt är med andra ord ett idealiskt material när du vill ha tak och avvattningssystem som du kan lita på i det långa loppet.
 

Från tegel till plåt

En stor fördel med plåt – förutom att det är ett väldigt tåligt material – är att det inte väger så mycket. En takkonstruktion belastas alltså mindre av plåt än av ett tegel- eller betongtak. Det gör att du oftast kan byta till ett plåttak utan problem. Tänk på att underarbetet måste göras på ett korrekt sätt vilket tak du än väljer.
OP Kouvola - Titus Verhe

Stål eller aluminium

Plannjas tak består av en kärna av varmförzinkat stål eller av aluminium. Därtill ett flertal skyddande skikt och beläggningar som gör Plannja till ett i stort sett underhållsfritt alternativ. Plannja-takets låga vikt är skonsam både för den som lägger och för själva takkonstruktionen. Ett betongpannetak väger tio gånger mer än Plannjas plåttak och 20 gånger mer än våra aluminiumtak. Både aluminium och stål har många gemensamma fördelar gentemot andra fasadmaterial. 


När bör man välja aluminium istället för stål?

 

Anledningar att välja aluminium

Regn och fukt i kustnära miljöer, i storstäder och nära industrier kan innehålla salter eller sura föroreningar med lågt pH-värde. I sådana miljöer utsätts tak och väggar för stora påfrestningar i form av korrosion. Plannjas tak- och väggprofiler i aluminium har enastående härdighet mot salt och sura oxider och är därför ett utmärkt val för tak och väggar i aggressiva miljöer. Om en repa eller annan skada uppstår i aluminiumplåten bildas omedelbart ett nytt oxidskikt på den blottade ytan. Det innebär att aluminium faktiskt självläker och alltid skyddar lika bra mot korrosiva angrepp – oavsett om plåten är skyddslackad eller inte.

En av aluminiumens främsta fördelar ligger i den låga vikten och att den dessutom är lätt att bearbeta. 


Fördelar plåt

Både aluminium och stål har flera gemensamma fördelar gentemot många andra takmaterial. 
• Den lätta vikten. Ett betongpannetak väger tio gånger mer än Plannjas plåttak och 20 gånger mer än våra aluminiumtak.
• Återvinningsbart till 100%
• Icke organiskt material och binder därför inte fukt 
• Kräver minimalt med underhåll
• Lång livslängd 
• Lättbearbetat
 

 

Kulörer, beläggningar och material

Kulörer

Plannjas urval av kulörer kommer från naturens egna färgskalor och knyter an till klassiska element, jord, vatten, luft och eld. Plannja Colour System integrerar färgerna naturligt, som en del i den estetiska helheten.

Läs mer om kulörer

plannja-royal-rain-hx

Beläggning

Plannjas beläggningar är väldigt viktiga. Inte bara för att de ger dig ett brett utbud av kulörer att välja mellan, utan också för att beläggningarna ger ett långt och beständigt skydd för plåten. Vi har fyra olika beläggningssystem.

Läs mer om beläggningar
plannja-pannplåt-material-s

Material

Plannjas produkter finns att tillgå i olika material. Här kan du läsa mer om de olika materialen och vad du bör tänka på i just din miljö.

Läs mer om material
@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak.
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.
Jag är intresserad av ett tak *