Vilket tak passar ditt hus?

Det har blivit allt enklare att lägga sitt eget plåttak. Är det kanske något du själv funderat på? Plannjas takexpert Anders Eriksson ger tips på vilken typ av tak som passar bäst på några av Sveriges mest vanliga husstilar.

Plåttak har fått ett rejält uppsving på senare år, och främst beror det på ett breddat utbud och att det dessutom blivit enklare att lägga själv. Takprofiler som länge varit populära norrut börjar nu ta marknad även söderut – främst vid renoveringar av äldre byggnader, men även nybyggen. Och det finns många fördelar med att välja ett plåttak till sitt hus!

Som vi nämnde tidigare så har plåttak blivit relativt lätt att lägga, det kan numera monteras utan specialverktyg och specialkunskap. Du kan måttbeställa och få ditt tak kapat exakt efter hur du behöver, och det finns varianter som klickas på plats, som ett modernt trägolv ungefär. Plåt är också ekonomiskt, det är enkelt att underhålla och har en lång hållbarhet, och i och med den förenklade monteringen är kostnaderna inte lika stora som de en gång var. Plannjas plåttak är dessutom till en tredjedel tillverkat av återvunnet stål, och när det demonteras blir taket 100 % återvinningsbart!

Om man kan tänka sig att anlita professionell hjälp, så har man ännu fler variationer att välja bland. En skicklig plåtslagare kan förvandla Plannja Planplåt till ett vackert skiv- eller bandtäckt tak – här har man t ex uppdaterat en större villa med ett klassiskt bandtäckt plåttak i mörkgrå kulör, som tillsammans med fasadens ljusare grå ton skapar en fin harmoni.

I händerna på en duktig hantverkare kan plåt skräddarsys för att skapa exakt det tak du är ute efter, som byggmaterial betraktat är plåt oändligt variationsrikt. Plåttak är dessutom väldigt vackra, och ger betraktaren ett intryck av både klassiskt och modernt på samma gång.

Det finns många olika profiler att välja bland, och det finns garanterat en eller flera takvarianter som passar just ditt hus. Men hur ska man veta vad som fungerar bäst? Anders Eriksson är senior product developer här på Plannja, och vi bad honom om tips på vilka takprofiler som passar bäst till några av våra vanligaste svenska husstilar.

 

Hej Anders, vad ser du för trender just nu?

– Det vi brukar kalla klassiska profiler, Plannja Modern, Plannja Trend och Plannja Pannplåt, är helt klart en trend och har så varit ett antal år. Jag kan också märka att det finns ett intresse för mindre format på plåtarna, som är lätta att transportera och lägga själv, till exempel Plannja Flex. Nu efterfrågas också allt mer miljövänliga produkter.

 

Vad ska man tänka på när man väljer tak?

– Jag tycker att man naturligtvis skall titta på husets stil, men inte glömma att även ta hänsyn till takets utformning, takfallslängder och taklutning. Om det är ett tak med mycket vinklar och vrår finns det takprodukter som är mindre lämpliga än andra och en del kräver minst 14 ˚ taklutning. Om du har tänkt lägga taket själv kan det också påverka ditt val av tak.

– Vill man satsa på ett klassiskt tak så passar bandtäckning väldigt bra! Bandtäckning funkar egentligen utmärkt på alla taktyper, och om det är ett komplicerat tak som ska läggas så kan bandtäckning vara det enda alternativet på grund av sin höga formbarhet.

 

Här är Anders tips på tak att välja till några av de vanligaste husstilarna på den svenska marknaden.

– Till detta funkishus tycker jag att Plannja Modern passar bra. Plannja Trend skulle också fungera men om det är långa takfallslängder som kräver skarvning är det bättre att välja Plannja Modern som är lättare att skarva.

 

– Plannja Pannplåt passar egentligen till alla husstilar. Det här huset skulle kunna vara K-märkt och då kan det vara så att Plannja Pannplåt är den enda produkt som blir godkänd av berörd myndighet.

 

– Till denna hustyp tycker jag att en traditionell takpanna Plannja Royal eller Plannja Regent passar bäst. Om det är en renovering så har det kanske legat en tegel- eller betongpanna där tidigare. Plannja Flex skulle också fungera bra.

– Till ett sekelskifteshus passar alltid som i detta fall Plannja Trend. Plannja Modern eller Plannja Pannplåt skulle också fungera bra tycker jag. 

 

Tack för det, Anders! Är du nyfiken på vad Plannja har att erbjuda dig? Läs och låt dig inspireras mer av våra produkter. 

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *