Konstnären som valde metall framför papper

Marie Louise Kold har porträtterat både prinsessan Estelle och HC Andersen i metall. Så det är klart att hon fick uppdraget att skapa ett pris till PLÅT16 – för arkitekter som tar tillvara metallens möjligheter.

Fascinationen för metall började för tjugo år sedan när Marie Louise Kold jobbade med koppartryck. Hon insåg att själva plåten var mycket mer spännande än pappret. En livslång kärlek till metall tog sin början.

– Jag blev förälskad i en kopparplåt. Det är där allting börjar och jag har inte kunnat släppa materialet sedan dess.

Den här fascinationen har resulterat i mängder av spännande konstverk. Bland annat har hon porträtterat HC Andersen med hjälp av tusentals små kvadratiska kopparplåtar. Och även en svensk prinsessa.

– Ja, för ett och ett halvt år sedan gjorde jag ett porträtt av prinsessan Estelle beställt av hennes föräldrar. Det var väldigt roligt.En annan del i konstnärsskapet handlar om att ta fram olika former av priser. Ett
exempel är Plåtpriset som delas ut vid PLÅT-seminariet varje år. Det är ett hederspris till arkitekter som tar tillvara metallens möjligheter.

Marie Louise Kold – som bor och verkar i Malmö och på Malta – har jobbat med
Plåtpriset sedan 2013.

– Priset har skapats eller valts ut av mina verk varje år med mer eller mindre
arkitektoniska element.

Inför 2016 ville man att priset i större grad skulle ha karaktären av en prisbuckla eller trofé. Och helst skulle den kunna hänga på väggen eller stå fritt. En utmaning.

– De hade sett en bild av ett av mina konstverk som påminde om en gammal
kopparrulle. De undrade om jag kunde göra ett pris som hade lite av det elementet i sig.

Resultatet blev lyckat och de glada vinnarna blev arkitektbyrån Tengbom.

Vilka som vinner i år får vi veta i mars. Då får vi också veta hur årets Plåtpris ser ut. Det finns ett tydligt släktskap med förra årets pris men mer än så får vi inte veta. Förutom att det innehåller en detalj från ett gammalt tak.

– Just nu byter de ut koppartaket på centralposthuset i Malmö som har fantastiskt
vackra koppartorn från 1906. Där har jag fått lov att arbeta med en liten bit.
Att ta en bit metall och förvandla den till något nytt och vackert. Det är ju egentligen precis det som Plåtpriset handlar om.

– Jag känner starkt för både det arkitektoniska och för plåtseminariet. Det är otroligt roligt att få jobba med ett så speciellt pris och så fantastiska mottagare.

Se mer av Marie Louise Kold

 

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *