Gröna Tak del 1: Tak med verksamheter

Mitt i asfaltsdjungeln finns det gott om plats för grönska, odlade grönsaker och lekplatser för barnen. Ja till och med hela parker. Hur är det möjligt? Lyft blicken – och där finns svaret. I vår första artikelserie besöker Plannja en förskola på taket samt en biodling ovan mark.

Var kommer vattnet ifrån? Bastian, en knatte på dryga året, tittar fascinerat på plastkannans vattenstråle. Som vanligt fängslar förskolans vattenlek och detta hade kunnat vara vilken dagisgård som helst. Med en stor skillnad. Vi befinner oss många våningar upp, bokstavligt talat i trädtopparna på de väldiga kastanjerna intill Malmös Folkets Park. Det är på hustaken framtidens urbana förskolor byggs!

Framtidens förskolor finns på taken!

I Malmö har man sedan länge insett poängen med att utnyttja stadens tak – inte minst de jättelika ytorna som innerstadens köpcentra erbjuder. Ett stort behov av förskoleplatser i kombination med brist på tomtmark har lockat fram de nya kreativa lösningarna. Den senaste, Spinneriets förskola, öppnade i våras för drygt 70 barn. Här har de 2000 kvadratmeter att leka på – mitt i centrum. Egentligen en omöjlighet i en stad där inflyttningen är rekordstor och all byggbara mark i innerstan i princip är slut.

På Spinneriets gård spirar nu ett grönskande leklandskap med kullar och klätterställningar, gungor och vattenrännor att utforska. I stora planteringskärl växter skuggande träd till sig och längs norrsidans spaljéer är en grön vägg på väg att klättra upp. I odlingslådorna kan barnen plocka bär och annat ätbart under sommaren. Klätterväxter på trästolpar blir till en skog och linor och nät fungerar som avskärmning och klätterstöd. Här kan barnen krypa, klättra, gömma sig i de små kojorna av flätad pil. Det är en gård att sparka boll på, cykla - spring och lek.

– Särskilt växtligheten är viktigt och den måste planeras för när man bygger förskola på tak. Barn behöver skugga och det krävs rejäla konstruktioner och jordlager men annars är det inga problem, säger Klara Wallby, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen i Malmö.
Men känns det inte läskigt och otryggt att ha barnen högt uppe på ett tak? Maria och Ola ska precis välja förskola åt sin lille son – och de tycker inte det.

– Först blir man lite förskräckt, men när vi är här ser vi bara fördelarna. Det är coolt och känns genomtänkt. 
Och när man tänker efter: Här finns inga bilar och utomstående kan inte ta sig in. Luften känns klarare här uppe - men den allra största vinsten är att taken erbjuder nya platser för utomhuslek och bus för barnen mitt inne i stan. 

Spännande stadsutveckling – eller hur? Men även om du inte tänker anlägga ett helt dagis på taket kan du ändå tänka på kommande generationer och välja Plannjas miljöanpassade beläggning GreenCoat BT. Förkortningen står för Bio-based Technology och är en patenterad beläggning där stora delar av lösningsmedlet i färgen har ersatts med ett biobaserat alternativ och beläggningen är dessutom helt kromatfri. Tänkt, ett grönt tak i många valbara kulörer.Biodling på 83 meters höjd i GöteborgPå ett tak i Göteborg hittar vi Sveriges högst belägna biodling. På 83 meters höjd och med utsikt över hela stan surrar det av tusentalsbin som producerar honung. Bikuporna ligger på taket till Gothia Towers, ett hotellkomplex, som består olika höga torn – det senaste invigt 2015 och hundra meter högt. 


I början av våren innehåller takets två bikupor cirka 30 000 bin, men mot slutet av sommaren har de blivit 120 000-160 000. Bakom idén står Krister Dahl, hotellets egen exekutive chef och mannen bakom Gothia Towers restauranger, bland annat Upper House på översta våningen. Biodlingen finns en trappa upp på taket där den producerar honung till hotellets matlagning och smaksättning. Det utsatta läget är egentligen inte helt naturligt för bin som ogillar blåst. Men det visade sig snart att intilliggande tornet skyddar bra mot vinden. Pär Svensson heter bientusiasten som ansvarar för Gothia Towers bigård och han tycker att biodling i storstan fungerar alldeles utmärkt.

– Tvärtom mot vad man kan tro är staden ett bra ställe att ha bin på. Stadsmiljön erbjuder en variationsrikedom av nektar och pollen som idag är sällsynt på landet och som bina mår väldigt bra av.

Upper House/Gothia Tower
Maessans gata 24, vån. 25
402 26 Göteborg
Telefon 031-708 82 00. 

upperhouse.se/restaurang/biodling-pa-vart-tak

 

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *