Fungerande takavvattning

Det lönar det sig att titta över takavvattningen då och då. Även till synes små vattenmängder kan nämligen ställa till stora problem för ditt hus.

Det är svårt att föreställa sig vilka enorma mängder vatten som kan skapas av en regnskur. En tumregel är att en millimeter regn på en timme ger en liter vatten per kvadratmeter. Det betyder att ett skyfall med 50 millimeter regn ger hela 5 000 liter vatten om taket är 100 kvadratmeter.

Det krävs ett robust avvattningssystem för att ta hand om så stora vattenmängder.

Principen är enkel: om allt funkar som det ska så rinner vattnet ner från taket, genom takavvattningssystemet och ut i dagvattenledningen. Men om det blir stopp i systemet så ska man se upp. Då riskerar man att råka ut för vatten- och fuktangrepp på fasad, sockel och grund.


Håll koll på din takavvattning

Det lönar sig alltså att kolla sitt avvattningssystem då och då. Här är några enkla saker du kan göra för att hålla ditt system i trim.

1. Rensa hängrännorna då och då – löv och kvistar kan stoppa upp flödet.
2. Kolla fallet på rännorna – lutningen ska helst vara mellan 5 och 7mm/m
3. Titta i stuprören – kvistar och löv kan orsaka stopp. 
4. Håll renstratten fri. 
5. Borsta taket – mossa och alger kan stoppa upp regnet och i värsta fall hamna i rännorna.

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *