Material

Alla våra tak och takavvattningssystem har ett grundskydd mot korrosion. Förutom detta rostskydd så har många profiler även en färgbeläggning som ytterligare ökar skyddet. Det gör att du kan vara säker på att produkterna håller i många år.

Stål

Vår stålplåt är varmförzinkad – ett väl beprövat sätt att skydda materialet mot korrosion. Dessutom är plåten täckt av en specialutvecklad färgbeläggning som ytterligare ökar skyddet. 

Aluminium

Våra profiler i aluminium har enastående härdighet mot salt och sura oxider. Bra i kust-nära miljöer eller vid industrier där luften kan innehålla salter och föroreningar. Om det blir en repa i aluminiumplåten bildas omedelbart ett nytt oxidskikt på den blottade ytan. Det innebär att aluminium faktiskt självläker och alltid skyddar lika bra mot korrosiva angrepp.

Aluzink

Aluzink håller korrosionen på avstånd. Zink bidrar med att skydda klippkanter och repor i beläggningen genom ett så kallat katodiskt skydd och aluminium bidrar med sitt mycket goda korrosionsskydd. Ofta används plåt i aluzink för sitt unika utseende. Initialt har plåten en blank yta som med tiden patineras och därmed skyddar plåten samtidigt som det ger en vacker grå nyans med dämpad lyster.

 

ZinkMagnesium

ZinkMagnesium är ett levande material för tak- och fasadprofiler samt för takavattning. Ett metalliskt ytskikt bestående av magnesium, aluminium och zink bildar ett tunt lager av magnesiumoxid vilket ger materialet en mycket god korrosionsbeständighet. ZinkMagnesium patineras snabbt, redan efter 6 månader har materialet fått en mörk nyans. Materialet är självläkande i klippkanter och perforering, och det är möjligt att måla ytan om så önskas.

plannja-camp2018-steel-alu-d-h

Stål eller aluminium?

Plannjas tak består av en kärna av varmförzinkat stål eller av aluminium. Därtill ett flertal skyddande skikt och beläggningar som gör Plannja till ett i stort sett underhållsfritt alternativ. Plannja-takets låga vikt är skonsam både för den som lägger och för själva takkonstruktionen. Ett betongpannetak väger tio gånger mer än Plannjas plåttak och 20 gånger mer än våra aluminiumtak. Både aluminium och stål har många gemensamma fördelar gentemot andra fasadmaterial. 

När bör man välja aluminium istället för stål?


Anledningar att välja aluminium

Regn och fukt i kustnära miljöer, i storstäder och nära industrier kan innehålla salter eller sura föroreningar med lågt pH-värde. I sådana miljöer utsätts tak och väggar för stora påfrestningar i form av korrosion. Plannjas tak- och väggprofiler i aluminium har enastående härdighet mot salt och sura oxider och är därför ett utmärkt val för tak och väggar i aggressiva miljöer. Om en repa eller annan skada uppstår i aluminiumplåten bildas omedelbart ett nytt oxidskikt på den blottade ytan. Det innebär att aluminium faktiskt självläker och alltid skyddar lika bra mot korrosiva angrepp – oavsett om plåten är skyddslackad eller inte.

En av aluminiumens främsta fördelar ligger i den låga vikten och att den dessutom är lätt att bearbeta. 

Fördelar plåt

Både aluminium och stål har flera gemensamma fördelar gentemot många andra takmaterial. 
• Den lätta vikten. Ett betongpannetak väger tio gånger mer än Plannjas plåttak och 20 gånger mer än våra aluminiumtak.
• Återvinningsbart till 100%
• Icke organiskt material och binder därför inte fukt 
• Kräver minimalt med underhåll
• Lång livslängd 
• Lättbearbetat

Rätt material i din miljö

@

Önskar du ett nytt plåttak?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi går tillsammans igenom materialval och skapar ett underlag till en offert. Utvald återförsäljare återkommer sedan till dig med ett pris på ditt nya tak. 
Varför samlar vi in och behandlar personuppgifter?  Läs mer vår integritetspolicy.

Jag är intresserad av ett tak *